Undgå greenwashing i byggebranchen

Undgå greenwashing

“Greenwashing” er en term, der anvendes i kommunikation og markedsføring for at beskrive en praksis, hvor virksomheder forsøger at fremstå som miljøvenlige eller bæredygtige, selvom deres produkter eller aktiviteter i virkeligheden ikke lever op til de proklamerede miljømæssige standarder eller værdier.

Greenwashing er ofte en form for vildledende reklame, hvor virksomheder bruger miljøvenlige påstande eller symboler til at tiltrække kunder, selvom deres handlinger ikke er i overensstemmelse med de høje miljøstandarder, de hævder at have.

Eksempler på greenwashing kan omfatte brugen af miljøvenlige billederetiketter eller slogans på produkter, der faktisk er skadelige for miljøet, eller virksomheder, der hævder at støtte miljøprojekter uden at have en reel forpligtelse til at gøre det.

Greenwashing er problematisk, da det kan forvirre forbrugerne og mindske tilliden til ægte bæredygtige produkter og tjenester. For at undgå at blive narret af greenwashing er det vigtigt at være opmærksom på virksomheders handlinger og undersøge deres påstande om bæredygtighed for at afgøre, om de er troværdige.

Billedet af den store grønne vaskemaskine er fra #Arkitekturhovedstad23 for at gøre opmærksom på problematikken i byggebranchen.

Hvad skal du være opmærksom på, når du taler dine produkter/ydelser ind i den grønne omstilling i byggeriet?

At kommunikere ærligt og troværdigt om produkter eller ydelser i byggebranchen er afgørende for at undgå greenwashing samt opbygge et positivt omdømme.
Her er 10 gode råd til at hjælpe en virksomhed med at kommunikere uden at greenwashe.

1: Vær ærlig og konkret

Undlad at overdrive eller prale med bæredygtighed, og vær så konkret som muligt omkring de miljøvenlige aspekter af dit produkt eller din ydelse.

2: Brug målbare data

Præsenter faktiske tal og målinger for at dokumentere miljøeffekterne af dit produkt eller din ydelse. Dette kan omfatte energibesparelser, reduktion i CO2-udledninger eller materialers genanvendelighed.

3: Dokumenter certificeringer

Hvis dit produkt eller din ydelse er blevet certificeret som bæredygtig af en uafhængig tredjepart, skal du tydeligt angive certificeringen og dens betydning.

4: Livscyklusanalyse

Del resultater fra livscyklusanalyser, der viser, hvordan produktet eller ydelsen udfører miljømæssigt fra produktion til bortskaffelse.

5: Efterlev standarder og regler

Vær sikker på, at dit produkt eller din ydelse opfylder alle relevante miljøstandarder og lovgivning.

6: Udpeg forbedringspunkter

Identificer områder, hvor der stadig er plads til forbedring i forhold til bæredygtighed, og del dine planer for at nå disse mål.

7: Giv gennemsigtighed om processer

Forklar, hvordan dit produkt eller din ydelse er udviklet, og hvordan miljømæssige hensyn er blevet taget undervejs.

8: Brug klare og nøjagtige termer

Undgå at bruge tvetydige termer som “grøn,” “miljøvenlig,” eller “bæredygtig” uden en klar definition eller kontekst.

9: Vis konkrete eksempler

Brug referencer eller konkrete eksempler til at illustrere, hvordan dit produkt eller din ydelse har haft positive miljøeffekter i virkelige projekter.

10: Vær klar over begrænsninger

Vær ærlig omkring eventuelle begrænsninger eller udfordringer, dit produkt eller din ydelse stadig har med hensyn til bæredygtighed, og beskriv, hvordan du arbejder på at løse dem.

Her finder du den gældende lovgivning og info på området:

Hjælp til kommunikation af budskaber?

Vil du have hjælp til strategi, budskaber og en plan for hvordan du laver kommunikation i byggeriet?
Så klik og se mere om hvordan det foregår lige her:

Vil du vide mere?

greenwashing kursus

Bliv klædt på og undgå at ryge i den store grønne vaskemaskine, når du formidler i byggebranchen.

Jeg kan anbefale dig kurset som Lone Rubin og Jakob Bjarnø Rasmussen afholder.

–> Klik lige her og se mere om hvornår og mere info.

Her er min udtalelse efter kurset:

” Jeg skal ikke være skyld i, at mine kunder kan blive beskyldt for #greenwashing, så jeg var nødt til at udvikle mine kompetencer på det felt. Efter kurset tør jeg prikke til mine kunder og rådgive dem, og jeg kan mærke, at de synes, det er fedt, at jeg nu har den ballast “

Scroll to Top